onsdag 31 mars 2021

Årets första övernattning

Det tog ett tag innan Bianca kom tillbaka i sitt rätta element, men nu är det tre lager epoxy, primer och bottenmålning som ska klara av havstulpanerna minst två år. Kaptenen är mycket nöjd.

Tisdag 30 mars var det dags för första provseglingen med övernattning. Sjötempraturen var 7 grader. Luften opp i trevligt 15 på kvällen i Kyrkbacken på Ven. 

Vi började med en "Ven runt", rakt söderut på östsidan med 6 - 7 MS och medströms. Maxade med 8,3 knop på kryss. Inte mycket som bromsar på skrovet nu.


Utsikt mot hamnen.

Fin kväll på Kyrkbacken blev det och under natten fick Vera (dieselvärmaren) jobba på. Kaptenens isolering av förpiken visade sig ha mycket bra effekt. Det var varmt och skönt hela natten.

Idag 31 mars fyller lilla mamma 95 år. Grattis!

Vi beslutade oss under förmiddagen att kasta loss och tuffa in till Norreborg hamn nord på Ven. Här är vi ända båten. I Kyrkbacken var det även en dansk Bavaria! Har vi inte pandemi och stängda gränser??!! 

Solen lyser, kaptenen har badat och tagit en liten tupplur i sittbrunnen. Det är så skönt att känna livet återvänder.


Årets första dopp 7,6 grader. Personligt rekord.


Även Folke myser på sin favoritplats och värkar va nöjd med tillvaron.



Vi tänkte först stanna här inatt, men prognosen för torsdag var ingen höjdare så strax innan nio på kvällen beslutade vi oss för att sticka hem. Tre kvarter för motor över ett spegelblankt hav och vi var hemma på Råå.





måndag 8 mars 2021

Down under makeover

Bianca sjösattes första gången 2009. Med undantag av sista fyra åren på Råå har hon varit på land varje vinter och bottenmålats varje vår. Tio lager så kallade #självpolerande# bottenmålning har under tiden blivit en mycket ojämn båtbotten. Några platser sitter alla lager på. Andra platser ser man den vita gelcoaten titta fram. Tro det eller ej men det bromsar Biancas färd genom vattnet enligt experterna. Det finns matematiska modeller för att beräkna detta. Därför är hon nu torrsatt hos Sydmarin för totaly remakeover. 



Men innan vi kom så långt kom kylan i februari, bet sig fast rejält i ett par veckor, så isen la sig både på ån, i hamnen och kanalen in till slipen.



Hamnmästaren brukar under sådana förhållanden köra runt med en liten bogseringsbåt från Helsingborg hamn så länge kylan håller i sig.



Väl på land var det bara att konstatera att zink anoderna var rejält förtärda efter två år i sjön. Dags att byta som del av underhållet.



På bilden ovan är steg ett avklarat: skrapa bort gammal bottenmålning för hand. Steg två är att finslipa med maskin.



Och ovan ser vi första laget epoxy målat på skrovet.

Kölen är av järn. Befintliga rostfläckar slips ned och epoxybehandlas.