torsdag 30 maj 2019

Polis och gamla bomber

Vi har lägat utanför Tønsberg i nogra dagar för att hälsa på familj och gamla kompisar. Vädret har inte varit som förra året. På nätterna har temperaturen krupit ner till ynkliga 5 grader. Utan Vera, diesel värmaren, hade det varit obekvämt ombord. Kylan kan man hantera, men kondens är svårare att kämpa mot.

I morse knackade det på Biancas skrov och utanför stod två glada poliser i vinden och regnet. 

"Ni måste evakuera omedelbart med eller utan båt. En bomb frå kriget har hittats här intill och ska sprengas."

Wikipedia:

Angrepet på Vallø var et luftangrep mot oljeraffineriet på Valløy i Sem kommune(dagens Tønsberg kommune) utenfor Tønsberg by i Vestfold utført av britiske bombefly mot slutten av andre verdenskrig. Angrepet begynte omkring klokka 23.25 25. april 1945 da 119 fly plutselig dukket opp: 107 fire-motors Lancaster- og tolv mindre to-motors Mosquito-fly (markeringsfly) fra Bomber Commands femte gruppe ved basen Lincolnshire i England.[1] Raffineriet ble betydelig skadet og området rundt rasert: over 30 bolighus ble totalødelagt og tapet- og sandpapirfabrikken på halvøya utradert.[1] 53 nordmenn og et usikkert antall tyske soldaterog russiske krigsfanger ble drept.[1]

Två veckor senare tog kriget slut och lokalbefolkningen har i alla år efter kriget tyckt att bombningen med sina tragiska konsekvenser i tap av människoliv var obefogad. 

Raffineriet blev gjenoppbyggd efter kriget i regi av amerikanska Esso, men är idag historia. I flera år har man renoverat marken på området som är full av giftiga kemikalier. Det är i den sammanhangen man hittade bomben. Den sjunde i raden.

Det är int lönt att bråka med polisen. Bianca ligger nu i gästhamnen i Tönsberg och väntar på Folke och Rederiet som kommer på helg besök. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar