onsdag 9 maj 2018

På väg till Tönsberg

Så kom vi äntligen loss från förtöjningarna i "snobbrännan" på Råå. Bianca och Kaptenen är ute på sin årliga expedition till Tönsberg i Norge. Det är det här som håller Kaptenen vid liv under de mörke, tråkiga vintermånaderna när vinden tjuter och det regnar varje dag. Vi bor ju i Skåne så snön har vi knappt sätt.

Två nya litium förbruksbatterier.

Inför resan har Bianca fått nye batterier, ny batteriisolator, ny solcell regulator och ny batterimonitor. Kaptenen har köpt grejorna i Norge och meckat under andre halvan av april månad. Det blev snyggt och nu ska de testas under den här seglatsen.










Gammalt till vänster åkte ut och ersattes av nya batteriisolatorn som klarar av tre bankar (start, truster och förbruk). 

Vad är så fördelarna med det här? Nu ska vi klara oss utan landström hur länge som helst. Med två hundra amper timmar mot tidigare sextio är det klar skillnad i kapacitet. Men viktigast är nya batteriernas förmåga att ta imot el från solcellerna. Det fossar in utan motstånd. Vi ska återkomma till det här.

Bianca tog sig från Råå till Torekov, 33 Nm, för segel på fem och en halv timme. Det var en fantastisk dag med strålande sol, medvind och medström. Vid Kullen drog det plötslig till så kraftigt att Bianca vred sig upp mot vinden. Gissar på 14 Ms. Fick reva i stor och genua innan vi fortsatte till Torekov. Och äntligen fick Kaptenen sin fisksoppa på Hamnkrogen. Inte så bra som för två år sedan, men en av de bättre. Nu är det dags att sova.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar