tisdag 12 september 2023

Store Belt

Idag ger vi oss på Store Belt, sundet mellan Skjelland och Fyn. Her går de största fartygen som ska till norra Tyskland och länderna i Östersjön.


Kaptenen vaknade halv sex, satte på kaffe och gjorde sina morgonrutiner. Det var tyst och lugnt i hamnen. Frukost i sittbrunnen och sedan bort till sjömacken för att tanka diesel.

Bianca gled ut av hamnen 06:35.

Prognosen är medstöm om vi håller oss gott öster i sundet. Vinden är obefintlig och det ska vi vara glada för. Den kommer nämligen rakt imot från syd.


Klockan tio passerade vi grunderna väster om Rösnes och kunde sätta kurs nästan rakt söderut mot Storebelt bron. Lite segling har det varit på morgonen, men du är det vindstilla och sikten försämras. Det blir tydligen en dag med Yanmar.

Bron dök up vid tvåtiden.


Den har en fri seglingshöjd på 65 meter. Det räcker gott för Biancas mast på 17 meter.


Efter bron kunde vi falla av österut, sätta segel och låta Yanmar få en paus. Vinden ökade till 6 till 7 Ms och Bianca gled fram genom vattnet drygt sju knop. All ära och stort tack till Yanmar, men Bianca är en segelbåt.

Vi gick till Agersø. En liten mysig hamn en bit söder om Korsör. På en ö, självklart. Dagens etappe 49 Nm och 10 timmar. Yanmar jobbade sex av dessa innan bron. 

Bianca på Agersø

Socialstyrelsen kommer med nya riktlinjer. Fyra starköl per månad. Kaptenen skyndade sig att ta en öl och en ankardram till maten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar