onsdag 6 maj 2020

Årets första "långtur"

Igår tisdag fick Kaptenen rederiets tillåtelse att segla söderut till Hölviken och hälsa på seglar kompisen Bill. Det är 35 Nm dit och innebär en övernattning. Därför behov av tillstånd.

Men innan vi kastade loss han ankan Kaptenen har fodrat i några veckor ruga klart. Åtta små knackade sig ut ur äggen, och efter några små timmar hoppade alla på sjön. Fantastiskt!



Tisdag blåste det frisk bris från nord. Efter att ha känt på vindstyrkan klev Kaptenen fram på däcket och satte spribommen för plattläns och det funkade perfekt i fem timmar. 



Innan bron togs spribommen av. Stora broar genererar alltid oförutsägbara vindkast och då är inte en låst rigg för plattläns att föredra. 




Trevlig kväll med Bill i Hölviken men natten blev lite stökig. Hård vind gjorde att Bianca gnällde i förtöjningarna och det tjöt i riggar bredvid. 

Sex på morgonen tyckte Kaptenen det fick vara nog. Snabb frukost, kaffe på termos och ett litet matpaket för seglatsen hem. Prognosen var vestlig vind 6 till 9 ms, men Kaptenen har lärt sig att inte lita på det. 

Lite stökigt var det att ta sig ut med hård sidvind, men det gick bra, trots låg kompetens och nybåts panik i två tyskares nya Nimbus 305 bredvid. 




Seglatsen hem blev fin, men tidvis hade vi kuling i kasten. Trots rev i storseglet brocade Bianca vid flera tillfällen och Kaptenen fick kämpa med madammen. 

Det gick nästan att gå häla vägen hem på en lång kryssbog, men vi pressades inn mot Landskrona och fick göra två slag innan kursen sattes mot Råå. 

Ohh va det var gott att komma ut lite. Det är fortfarande kyligt i vinden, särskilt på kryss. Det var en trött Kapten som sov gott nästa natt. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar