tisdag 9 juni 2015

Kaptenen och Bianca har lämnat Höganäs

Precis som planerat lämnade vi Höganäs måndag morgon 09:45, lite över utsatt tid men bra ändå.
Det blåste lite väl mycket, mellan nio och elva. Från väster självklart så vind och ström gjorde sundet till en riktig bergochdalbana. Innan Kullen hade kaptenen känning av sjösjukan...

Kaptenen tar en selfi utanför Hallands Väderö.
Mössan är saltstänkt och sjövatten rinner innanför kragen.
Lite grinig kan hända....?





Vi fick gå för motor med lite stöd i storen efter ett tag. När vi passerade Kullen tackade Öresund och Skåne för sig med ett stänk av värsta slag. Kaptenen så det komma över däck som en vit vägg, han böja sig ned bakom rodret....det rann sjövatten av hela gubben...och visst hade det även tagit sig inför halsen på seglarstället och började rinna långsamt nedåt....

Mössan blev ristat fri för sjövatten och kursen kollad. Det blev bättre när vi närmade oss Hallands Väderö...men va var det....ljudet av ett flygplan...och där kom Jas Gripen ut Skälderviken på tvärs akter om Bianca. Höjd ungefär hundra meter, la sig snygg över på sidan så kaptenen såg in i cockpit.
Vilken trevlig uppmärksamhet att få! Kaptenen blev så rörd och exalterade att han var tvungen att ringa rederiet och berätta!

Bianca gjorde bra ifrån sig och fem i sex låg vi förtöjd i Träslövsläge. 55 Nm första dagen och vi sov som björnar i ide båda Bianca och kaptenen.

Tidigt till sängs är tidigt upp. Går inte att sova hur länge som helst. Kaptenen vaknade halv sex, kollade vädret, åt frukost, gjorde Bianca sjöklar och kastade loss. Långedrag utanför Göteborg nästa.
En fantastisk dag blev det! En liten bit för motor men sedan fick vi perfekt vind och seglade mot Långedrag för det mesta med 6,5 till 7,5 knop. Vi seglade även om och från en tysk båt men det är ingen tävling...

Långdrag angjorde vi kvart i tre, realiserade en lite säljaffär som legat på blocket och kastade loss.
Två tre timmar till tyckte kaptenen han kunde klara...

Mycket trafik akter om Bianca. Vi hann precis före bogseringsbåten.

Klockan var halv nio innan kaptenen fått nog. Vi hann till Mollösund längst söder på Orust. Här ligger vi nu i en liten, mysig hamn. Med landström så kaptenen kan få igång datorn och blogga.
Gjorde middag samtidig med det bedrövliga resultat att fina korvarna från Viken sprack i en fosskokande kastrull. Men dom var goda ändå.

Det blev tretton timmar och 72 Nm idag. Rena galenskapen...

Den gamla mannen och havet?
Kom att tänka på Hemingway en timme innan vi tog kväll.



1 kommentar:

  1. Tack för saltstänkt reseskildring. Mkt avvis. Förbannar taskig tandstatus som satte krokben min påmönstring.

    SvaraRadera