måndag 15 juni 2015

Lindesnes - Norges sydligaste punkt

Idag fick kaptenen och Bianca söka "nödhamn". Inte så att det var fara på färde, men kaptenen kände tydligt efter några timmar med ökande vind upp mot kulings styrka att han blev ständigt mer stressad och risken för fel i navigerandet ökade.

Dagen började trevligt i Lillesand där vi hade en lugn natt.

Fin morgon klockan sju i Lillesand .

Vi annonserade igår att vi planerade gå Blindleia lite skrajsna för vinden på yttersidan. Men på väg ut enades Bianca och kaptenen att det var värd ett försök att gå till havs och satsa på trevlig vind och raka spor och så började det också. Vi hade fin vind från NW ned mot fjorden in till Kristiansand. Gradvis vred vinden mot mer västlig och Bianca slet för att hålla höjd. Samtidigt ökade det det på och i horisonten byggde molnen sig upp. En snabb koll på vädret berättade om kuling 17 ms vid Lindesnes. Kustväder rapporten på VHF'en bekräftade situationen. Kaptenen beslöt sig för att fira segel och lita på Yanmarn när Bianca satte stäven rakt i vindögat.

Röda sträcket är dagens seglats från Lillesand till Ramsvågen.
Gröna är planerad rutt för att ta sig runt Lindesnes i morgon förmiddag.
Vi var ute sex timmar idag och sista två var lite jobbiga. Vi hoppades länga på att klara Mandal men när vinden drog på till 14 ms i de trånga sunden längs med land, kände kaptenen att det fick vara nog och började leta en hamn. Kaptenen fick anropa en mötande fiskebåt på VHF'en för att att kolla djupet i ett mycket trångt sund där det inte var möjligt att vända...

Vi lyckades så småningom ta oss genom den trånga och grunda passagen in till Ramsvågen och avslutade med en perfekt angöring i den relativt stärka vinden. Fast här i hamnen var det mycket bättre.

Bianca stressar ned vid bryggan i Ramsvåg.
Kaptenen var märkbart sliten och blev sittande ett tag med seglarställ och räddningsvästen på innan han fick samlat sig till att ta av sig. En försenad lunch bestående av kaffe på termos och matpaket blev plockat fram, och efter ett tag kom humöret tillbaka.


Kaptenen med sin fantastiska Stanley termos
inköpt i Fort Lauderdale, Florida, USA!
Och matpaket förstås!
Kulingen ute vid Lindesnes ska hålla i sig under natten men gradvis avta. Enligt prognosen gäller det att vara där vid tio tiden i morgon förmiddag. Då ska vinden gå ned till 8 ms för sedan att öka på.
Väderprognos vid Lindesnes tisdag 16 juni 2015.
Planen är att träffa rätt i tid, ta sig runt och smyga in i le av holmarna. Samlad sträcka ca 30 Nm. Om vädret tillåter kan gröna linjen på kartan ovan rättas ut lite och sträckan kortas, men vi räknar med sex timmar i morgon.


Bianca väntar i sin "nödhamn".
Framme i Farsund tisdag kommer kaptenen att lämna Bianca, ta nattåget till Oslo, sova över hos sonen, för så att flyga till Tromsö torsdag. Det blir inget mer bloggande för kaptenen är tillbaka söndag/måndag. Sedan är uppgiften att ta Bianca så långt som möjligt mot Stavanger innan kaptenen flyger en snabbtur hem till Ängelholm. Söndag 28 juni hoppas vi sätta kursen mot Shetland...om vädret vill.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar