onsdag 10 juni 2015

Webasto, webasto, webasto

Kaptenen vaknade första gången vid fyratiden. Hjärnan var redan igång med morgonens stora projekt: att koppla nya luftvärmaren till Biancas befintliga dieseltank. Kaptenen började redan i mars att borra hål för värmeluftslangar och luftventiler, montera brännaren, lilla dieselpumpen, avgasutsläpp, och fina konsolen för styrning av luftström och temperatur. Men dieseltanken var full sedan i höstas och det gick inte att ta hål för "sugröret" till Webaston. Att avsluta projektet och testa värmaren har legat i bakhuvudet på kaptenen under flera månader och idag var det dags. Nu hade Bianca gått så mycket för motor att det syntes på tankmetaren.

Nya, fina, goda Webasto värmaren med till och frånluft, avgasrör
och lite sladdar.

Halv sju klev kaptenen upp, letade fram verktyg, lilla "finska pinnen" dvs. sugröret som skulle ned i nya hålet på 13 mm. Med pannlampa, borrmaskin och nytt bor skred kaptenen till verket....
Kaptenens sömnstörare under längre tid.
I ändan på slangen till vänster på bilden går ett rör 90 grader ned i tanken.
Man borrar inte 13 mm hål i båtens dieseltank utan att märka av det i psyket...

Det är egentligen ingen stor sak, men psykologisk ångestladdat att borra hål i båtens dieseltank utan att veta med säkerhet att det slutar bra. Det har stört nattsömnen senaste nätterna.

Självklart plågades man lite, och tid tok det, men äntligen kunde kaptenen trycka på knappen....

Tre omstartar för att pumpen klarade mata diesel fram till brännaren, men så körde den till. Det tok knappa femton minuter att lyfta temperaturen från 15 till 22 grader i Biancas inre. För kaptenen som är van med kylan och temperatur kring 15 var denna tropiska klimat rent för mycket. Efter provdriften fick kaptenen gå på däck och kyla ned sig, men store min va nöjd han är. Ser fram mot att dra trycka på knappen i morgon bitti och få varmluft genom alla kanalerna till Biancas indre.

Det vacker och tyst på denna tiden av året.
Sommargästerna har inte intagit sina stugor. Från land hör
man mest byggarna som kör för fullt för att få klart innan ägarna dyker upp till midsommarnatt.
En nöjd kapten har förtöjd i Kyrkosund på Södra Koster
Det blev i övrigt en lång dag även idag. Planerade inte så men när vi först är igång och allt fungerar som det ska är det roligt att va på havet. Vi guffade på förbi Lysekil, Smögen, Väderöarna och...till kaptenens stora överraskning var vi plötslig på Södra Koster. Här har vi hatt myskväll i en fin hamn.
Familien Hjelm från Lerum känner sig nog igen från förra sommaren då dom var med.

Klockan har passerat nio, solen skiner och kaptenen myser.

I morgon går vi över Oslofjorden till Tönsberg.


Vet inte om man kan få portvin till köttbullar på
gourmet restauranger, men det smakade utmärkt!


4 kommentarer:

  1. Heja Heja Kapten! Här går det undan! Så fint att Webasto fungerar. lovar gott inför semestern. Får ha bikini på mig inomhus iallafall med webaston på :-)

    SvaraRadera
  2. En sådan lyx, med värme i kajutan! Och nyss såg jag att du redan nått Tönsberg. Ser ju ut att gå som tåget, den här seglatsen.

    SvaraRadera
  3. Ja, kaptenen är en storseglare han. Och diplomerad VVS-installatör med licens. Hälsa Helge som är tomtförsäljare och bor i Tönsberg.

    SvaraRadera
  4. Så tøfft at ting funke etter så mye pønsking å jobb=)
    Der gledes til påmønstring om to ukes tid =)

    SvaraRadera