lördag 10 augusti 2013

Kapten har synpunkter på Rederiet!

Natten i Falsterbokanalens inlopp blev inledningsvis otroligt skumpig. Bianca var förtöjd med extra linor för att besättningen skulle vara säkra på att ligga kvar i hamn även på morgonen. Rederiet tittade sömning på Kapten och frågade om han var orolig för Biancas förtöjning och han svarade nej. Då behövde inte heller Rederiet vara orolig för hon lita blint på sin Kapten.
Intressant hur vi människor vänjer oss vid olika situationer och förhållanden. I denna väldigt guppande hamn sov Rederiet fantastiskt gott hela natten utan att vakna. Kapten uppgav dock att han varit vaken och lyssnat ett par gånger. Frukosten i sittbrunnen och våra tyska grannarna som hoppade glada i kanalen och tog ett morgondopp. Det är en sak som Rederiet måste utveckla till nästa säsong för badadet i havet har inte legat på topp. Tror det beror på Flygkaptens skräckhistorier när Rederiet var liten om hajar, gäddor och sånt som gör att Rederiet måste se botten i klart vatten innan hon frivilligt hoppar i. Men det finns metoder för att komma över sånt också har hon hört.
Bianca kastade loss och hade en lång tur på havet hem till Höganäs. Kapten hade försökt lista ut hur vi skulle komma oss undan ja just det.... Nordanvinden! Nästan hela färden som tog dryga 11 timmar har Kapten sickat, sackat, kryssat, trimmat segel, satt på motorn, upp med seglen igen och till slut sa Rederiet till! NU VILL JAG HEM- SÄTT PÅ MOTORN OCH SLUTA MECKA SÅ FÖRB...!! Stora ord men herregud hur svårt kan det vara! Rederiet funderade ett tag på att hoppa av på Ven och lifta med Babords Fredrik som cyklade där men hejdade sig, gick ner och packade ihop ruffen, salongen och akterbädden istället.

Perfekt för en Tuborgflaska
Vid instrumentbrädan (om det nu heter så på båtspråk) hänger två plasthållare. Under vår gemensamma historia med Bianca har besättningen provat olika sätt att använda dessa hållare med glasögon, telefoner, vattenflaskor, kaffekoppar, glas osv och inget har direkt passat i hållarna. Igår kom besättningen äntligen på vad som passade. Kom ihåg att Bianca är ursprungligen fransyska och gillar livets goda drycker och det upptäcke besättningen nu.
Kapten och Rederiet pustade ut och kan nu fokusera på viktigare saker som de har funderat på.
En annan för sommarens nyheter ombord är orginalbordet som första åren inte existerade utan vid varje förtöjning och måltid fick besättning ta upp två stora plankor från Biancas källare och montera upp. Förra ägaren tyckte det var den bästa lösningen!! Det gav ett stort utrymme i sittbrunnen. Orginalbordet har stått i Rederiets och Kaptens garage hela vintern och Kapten har putsat upp det. Så där en gång per vecka har Rederiet blivit kallat till möte om huruvida bordet skulle ombord eller ej! Till slut fattade Biancas ledningsgruppsbesättning beslutet att ta ut bordet och provar! Bordet sitter nu på sin rätta plats. Biancas besättning och gäster har haft stor glädje, mycket god mat och dryck har inmundigats på och omkring bordet, härliga skratt rungat runt bordet.
När besättningen hade kommit en bit utanför Falsterbohamn tittade plötsligt Kapten på Rederiet (han brukar titta på Rederiet) och utbrister. "Tror din vita seglarkjol gjort sitt nu Rederiet! Den är inte fin längre utan ser smutsgrå och ser rätt så schabbig ut!" (att tvätta när man ligger i hamn ger oftast inte utrymme att sortera tvätten i färger utan allt åker in i samma tvättmaskin) Rederiet, som precis hade lagt sig tillrätta i sin vanliga solexponeringsposition, tittade förvånat på Kapten! Det brukar vara Rederiet som har synpunkter på Kaptens klädstil då han ska slita ut allt tills det knappt går att se hur plagget såg ut i orginalformat. Kapten är också en väldigt god Kapten som ofta ger Rederiet komplimanger så det var en mycket ovanlig kommentar från honom. Nu hör det till saken att Rederiet inte blev ens förolämpad utan tog det som ett fantastiskt tillfälle att få shoppa, för Rederiet är en väldigt lösningsorienterad person, en ny vit fin seglarkjol (och kanske lite annat också) svarade Kapten med ett leende "då slänger jag den för jag vet var jag kan köpa en likadan fast ny" !

Äntligen närmade sig Bianca Höganäs och där kunde det ha gott riktigt illa! Kapten har varit lite virrig idag och Bianca höll på att krocka med en annan segelbåt som låg på kryss över sundet. Det gick bra men besättningen blev lite skärrad. Kapten hade ringt till Hamnkapten och meddelat vår ankomst för att Biancas plats inte skulle vara upptagen av en semesterfirande båt från annan ort. Alltid lika spännande och det har hänt vid ett antal tillfällen att Bianca har fått ligga och vänta på den andra båtens besättning som i alla hast fått flytta på sig. Så såg det ut i Rederiets ögon även vid denna inseglingen. "Kapten- det ligger ngn på vår plats" Kapten svarade "nej det gör det inte, du tittar på fel brygga!! Ser du inte den nya körkortsinnehavaren som står och vinkar till dig!" Rederiet flyttade blicken,där stod han ju och Biancas plats var ledig. Nu var äventyret slut för denna sommaren!
Kapten och Rederiet sammanfattar de sju bästa upplevelserna på seglarsemestern 2013;
  1. Alla härliga släktingar och vänner som seglat med oss eller besökt båten (ankardrammen tog slut hela tiden)
  2. Fantastiskt väder och seglarförutsättningar (Rederiet har gått i bikini i 4 veckor)
  3. Provat segla på Östkusten med dess underbara naturhamnar (tack Eva/Peter för tipsen)(slipper bada pga av algblomningen)
  4. Alla måltiderna intagits ute och vistats utomhus med frisk luft i mängder. (förrutom när det regnat eller varit på restaurangbesök)
  5. Christiansö och Bornholm (Tuborg är gott och öarna är så vackra)
  6. Bianca, Rederiet och Kapten som har så kul tillsammans.
  7. Alla glada tillrop från er bloggläsare att ni följt med oss på resan!
Vi ses nästa sommar och Biancas ledningsgruppsbesättning kommer har möten varje månad för att bestämma vart Binacas för ska seglas nästa år!
Tills dess - sköt om er och njut av vardagen! Skepp o hoj!

Kapten & Rederiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar