lördag 21 maj 2022

Mot Rørvik II

Det ble ikke helt fram igår, og det var nok bra. Det er fortsatt åtte timer til Rørvik og nå har vi fin vind som holder oss rundt fem til seks knop. I kastene fra land over sju. 

Nå er det ikke speilblankt lenger

Med fralandsvind inne ved kysten blir det kastevinder. I trange sund med højt land omkring vekslet vinden fort både i styrke og retning. Ved lunsjtid dreide den sørlig og spaknet. Vi fikk be Yanmar pent om litt støtte så vi kommer til Rørvik idag i alle fall.

Da har Yanmar og Rayman tatt over for en stund. Kursen er satt og Kapteinen kan blogge litt.

Vi går over Folla, kjent og beryktet for utallige forlis gjennom tidene. Fra nettet gjengir vi:

  • Det åpne havstykket utenfor flatanger, mellom Buholmråsa fyr i Sør-Trøndaleg og Grinna Fyr i Nord-Trøndelag.
  • Beryktet, kalles «havets kirkegård» etter antall skipsforlis på strekningen.
  • 30 nautiske mil lang.
  • Mest kjente forlis er Hurtigruteskipet Sanct Svithun i oktober 1962 ved Nordøyan fyr hvor 41 personer omkom.
  • I farvannsbeskrivelsen «Den norske los», er området ved Buholmråsa fyr beskrevet som, sitat: «et trangt farvann med båer og grunner på begge sider og er i uvær et av de styggeste stedene på hele norskekysten å gå inn på». I uvær går derfor skipene ikke inn her, men videre sørover og i stedet inn enten ved Asenvågøy eller Tarva.
  • Største havdyp i Flatanger er nord for Skjingen, 527m.
  • Når du passerer Grinna fyr, og litt senere Gjeslingan fyr, på nordgående mot Rørvik, kan du på styrbordsiden se noen holmer som på kartet er benevnt som Allgården (eller Aldgården).Et gammelt sagn for Nord-Norge forteller at her fantes et Atlantis eller et Ut-Røst, der de blåkledte eller hulderfolket (de underjordiske) holdt til
Og det er oss forunt å gå her i godvær.

Bianca går over Folla

Stenger vi av Yanmar og driver med den svake vinden hører vi hvordan havet bryter mot skjær og grunner langt ute. Det sier: "La deg ikke lure. Jeg bare slapper av litt. Kommer snart tilbake med full kraft."

Vekslende vind og perioder med Yanmar, men omsider kom vi fram etter en distanse på 61 NM og tolv timer. 



Mye stein har vi gått utenfor, og noen ganger på zik og zak imellom. Men så gikk vi under brua, inn i havna og fortøyde.










1 kommentar:

  1. Puh vad skönt att du snart är i Rörvik och att det gått bra.puss

    SvaraRadera