fredag 29 juni 2012

Ålesund!

Besättningen Bergen - Ålesund
Då har vi anlänt och förtöjt i Ålesund. En kort motortur över fjorden så kom vi in strax innan Hurtigrutten gav sig iväg söderöver.
Imorse kom regnet och vädret kan inte bestämma sig om det ska spöregna eller klarna upp.
Lite historia om denna vackra plats. Natten den 23 januari 1904 brann Ålesund. Staden som på den tiden var byggd av trä brann ned till grunden. Befolkningen fick fly mitt i natten med bara några minuter tillgodo. Endast en person dog i branden, men mer än 10 000 personer blev utan husrum mitt i den kalla norska vintern. Vilhelm II av Tyskland brukade semestra i trakten. Efter branden skickade han fyra skepp med material för att bygga tillfälliga skydd och husrum. Efter en planeringsperiod återuppbyggdes staden i sten, tegel och betong i jugendstil, som är känd för sina torn, spiror och dekorativa utsmyckningar.
Ålesund

Flera stora turistbåtar ligger i hamnen brevid. Mängder av turister som antingen går, åker småbåtar, busstur eller åker det lilla tåget.. Överallt är det guidade turer på olika språk. Vi har vänt båten så vi slipper ha turisternas nyfikna blickar rätt in i båten. Hamnen ligger mitt i centrum. Träffade på vår seglarkompis som vi gick runt Stad med. Tryggt att lägga sig utanpå 49 fotaren. Erik ska till tandläkaren och prata om Volvo Sonett, som tydligen är producerad i Italien, allt enligt Flexnes. Vi kommer ligga i Ålesund till på söndag då en del av besättningen bytts ut eller kanske ska skriva ersättas. En matros blir tre matroser. Svårt att tygla Kapten hahaha.
Ålesund ska utforskas och de 418 stegen ska trampas uppför berget. Kanske lite shopping?
Del ett av min resa (Cecilia)  är över på havet iallafall.
Strax utanför Ålesund
Det har varit en fantastisk naturupplevelse. Höga berg och djupa fjordar.. finns det gott om. Härlig båt och segling. Min skräck över Stad är över för denna gången. (ska runt igen men senare i juli på hemvägen). Mycket snö på fjällen och det ena vackrare lilla samhället efter det andra. Ett bestående intryck är att det är väldigt mycket liv ute i havsbandet både över och under vattnet. Fint väder men kallt. Härligt att dra upp sin egen fisk att ha på middagsbordet. Del två av min seglats hoppas jag på Torsk, ja fisk alltså. Hoppar på båten igen den 14 juli i Bodö tillsammans med Nils och kapten är förstås Erik.
Lite fina bilder från Ålesund idag!

5 kommentarer:

  1. Låter härligt Cecilia säg till när du är hemma så kan vi ta en springerunda. Hälsa Erik.
    Anneli

    SvaraRadera
  2. Så roligt att följa er blogg! Här är det pissevär, men du kanske tar med dig lite sol hem! Kram så länge till er båda (och Erik, kör med havregryn i fortsättningen. Mycket snällare mot tänderna...) /Susan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havregryn blir det, Erik kom tillbaka från tandläkaren i chock. Rotfyllning och en tillfällig lagning 2770 Nok. Tar med solen hem. Kram C

      Radera
  3. Och Volvo Amazon är...?

    SvaraRadera
  4. Shopping i Ålesund ????
    Då har nog Erik bara råd med saltvatten på havregrynsgröten

    SvaraRadera