fredag 15 juni 2012

Ström ombord - fy fa.....

Adam var inte länge i paradiset! Vi gick från Egersund och var övertygade om att nu fungerade elen ombord... Men nej du! Efter kort tid började det lukta konstigt - lite varm plast - när vi gick för motor och generatorn laddade. Jag kollade motorn, sniffade på invertern, svårt att lokalisera.... Efter mycket sniffing högt och lågt fick jag för mig att titta på de "nya" batterierna... Ojjjj va dom var varma! Svårt att hålla handen på mer en tio - femton sekunder. Vad fan är fel????? Generatorn? Regulatorn? Kan nya solcellen störa laddningen? Tar vi ut för mycket? Många frågor - inga kompetenta svar. Vi hade en situation med två stora batterier som producerade hydrogengas - mycket explosivt när det blandas med luft (oxygen). Så kunde vi inte ha det... Hoho vilken tur att vi inte kokade soppa på gasspisen som vi pratade om. Kabang!!!!
Det blev en jävla masse telefoner fram och tillbaka mellan olika specialister och ändan på visan visade sig vara att vi hade fått två år gamla batterier i Egersund!
I Stavanger hade vi tur och hittade Per Håland från Haski. Äntligen en gubbe som inte bara sa att han var expert, men som visade sig ha toppkompetens. Problem med ström ombord i Norge: kontakta Haski.
Nu har vi två nya gelbatterier och vi får ingen faktura på batterierna från Egersund. Inga problem med det när vi ringde. Hoppas vi slipper mer el-strul. Det är inte kul. Men oj vad vi har lärt oss!

Emil har åkt hem till Tromsö med flyg, och i morgon lördag kommer Tor. Jag hoppas hinna städa innan han kommer. I Stavanger blir det tidig kväll och en lång natt god sövn om inte det festas och stökas för mycket på staden under natten.

Stort tack till Emil för en fin seglats, fint sjömanskap, fantastisk stöd med elen, och mång goda skratt tillsammans. Du förtjänar ett stort paket havregryn!

3 kommentarer:

  1. Tur att det har löst sig och jag är evigt tacksam att ni inte kokade soppa!! Fin bild på Emil!

    SvaraRadera
  2. Inget vidare med kortis i batterierna! Kunde även knäckt likriktaren och generatorn, sälja gamla batterier är ju inte just!
    Ha en fortsatt härlig resa.
    Varma hälsningar från Canada.

    Bill

    SvaraRadera
  3. Den pakken med Havregryn kan sendes i posten. Kapteinen har min adresse. Takk for en fantastisk fin tur. Anbefaller aller fedre og sønner en uke sammen på havet i isolasjon. Det skulle vi gjort tidligere, men kanskje var det perfekt å ta det nå? Veldig hyggelig var det i hvert fall :)

    Suss og klem fra Førstematrosen!

    SvaraRadera