måndag 18 juni 2012

Bästa dagen...

Ja, faktisk är det bästa dagen till nu rent vädermessigt. Igår öste det ned och allt var blött. I Haugesund fick vi landström, satte värmefläckten på 1500 W och lyckades torka ut kläder o.a. På kvällen tittade solen fram och gjorde det möjligt att sitta i cockpit och känna värme! Det blev en mysig kväll efter en förträfflig middag med isterband och nypotatis från Bjärrehalvön. Lite rödvin, suduko och kryssord. Perfekt!
Kock i Haugesund.
Markedskräfterna styr hårdt och även kyrkan måste hitta nya sätt att nå kunderna.
Klicka på bilden och titta på lilla Festivalkapellet.
Hagesund är känd för sin årliga filmfestival.

Gick ut i morse 09:10 och havet ligger som en spegel så långt ögat räcker. Ingen sol, men lätt molnigt med hopp om sol senare på eftermiddagen. God stämning ombord i Bianca. Bästa dagen till nå!
Bianca kryssar Sletta nord av Haugesund. Vi har ungefär tio timmar till Bergen
Haugesund var ingen höjdare. Där av en staty av en fjern men berömd släkting.

Efter ungeför fem timmar förtöjd vi i Fitjar (inte jag som återvänd till svordomar...). Vi har manövrerad i ett mycket vackert område med holmar och skär. Idag krävdes det full uppmärksamhet på navigationen.

Ett relativt stort fiskodlingsanlägg innanför ön Stord.
Om du klickar på bilderna blir de större och du kan se människorna som arbetar med bl.a. att mata fisken.

Norge är världsledande inom fiskodling. Ungefär härifrån och nord till Finnmark finns odlingsanlägg i olika storläkar. I 2011 omsattes 1,3 millioner ton fisk till ett värde av 29,3 mrd. NKR. Verksamheten gir arbete till nästan 6 tusen personar och är ständigt växande. Baksidan av äventyret är bl.a. rymd odlad lax som förplantar sig med vildlax och skadar populationerna i eleverna. I tillegg används stora volymer mediciner. I 2011 användes 9 ton. Positivt är att mängden antibiotika går tillbake.

Ett lite hus på en ö sätter fantasien i sving: vem har bodt här...

Fiskekutteren "Seladon" byggt 1937.


.
Skepparen har planerat för mat i byssa men manskapet vill på land så fort de ser en skylt med "restaurant" på. Jag vet inte vad som är fel på Biancas meny (havregryn och mycket trevliga konserver) men även i kväll blir det restaurantbesök...

I morgon fortsätter Herrarna på näst sista etappen innan Bergen.


4 kommentarer:

  1. Du kommer vara en hejare på havregryns-måltider när Cecilia ansluter! Och ett tips till: Stek gamla grötrester, serveras med massa socker och kanel (så man inte känner vad det smakar) kanske man kan ta en "lille en" till. Sedan undrar jag: Marilyn Monroe-staty i Haugesund...?? Varför? /Susan

    SvaraRadera
  2. Nudlar, havregrynsgröt och ösregn i yllestället! En annorlunda midsommar blir det nog! //C

    SvaraRadera
  3. Rekker dere Bergen til torsdag får dere sol og varme før regnet braker ned. Hva jeg vet er Jørgen fortsatt i Tyrkia og vidre på vei til Polen.
    Ha en fin St. Hans, vi reiser til Midsommarfest på Landsort.
    Nina

    SvaraRadera
  4. Ingenting galt med Havregrøt til frokost! Ligger lenge i magen og holder sjøsyken på lang avstand! :)

    SvaraRadera