söndag 14 juli 2013

Sommarens första "inblåsning"

Söndagen blev som varslad: vind kring 10 knop ökande till 12 under eftermiddagen. En motorbåt och en segelbåt gick ut. Tre kom in. Vi övriga, och det var många, stannade gemensamt nöjda över att ha en plats bak en skyddande molo. Hamnen är smockfull.

Det är med andra ord en dag för att varva ned, hämta in själen och notera några rader om vad som har vederfarit Bianca sedan förra året. Troligen av störst intresse för de som tycker om "praktiskt båtägande".

Bianca sjösattes 27 april efter en strulig period som började redan efter uppsättningen i oktober förra året: fyra båtar fick oväntat besök av tjuvar och från Bianca plockades toppen av piedestalen med alla instrument!!! Det var självklart inte roligt men Länsförsäkringar var snabba och trevliga att ha med att göra.

Kablarna var för det mesta klippta så kaptenen har fått lära sig från grunden hur instrumenten från Raymarin fungerar. Supporten från Raymarin i Sverige har varit mycket bra. Foton och ritningar har mejlats fram och tillbaka, justerats och diskuterats. Och äntligen på självaste 17 maj tryckte kaptenen på knappen, mycket spänd: det fungerade. Nya plottaren är nu monterad i bygel och tas hem efter varje tur. Vi vill inte ha flera tjuverier...

Nya instrument monterade och testade.


Annat nytt av året är batteri i fören för bogpropellern och ankarvinschen. Det var precis vad Bianca behövde. Propellern fick ett mycket bättre varvtal och en annan uthållighet så nu tycks problemen från förra året med att bogpropellern la av att vara historia.
Nya batteriet i sin  blåa låda ger elmotorn 
till bogpropellern  (den runda svarta) vad den behöver för att snurra.
Det var svårt att få det rätt med kablar och annat så att laddningen mellan de olika batteribankarna inte strulade och jag kan garantera er att det här är komplicerade saker om man ska få rätt på det. Det är inte som att byta batteri i en ficklampa.


Det är många kablar i en båt så man får tänka till lite innan man börjar peta i grejorna.

 
Vid sjösättingen är det alltid spännande om motorn startar och fungerar som den ska. Så inte i år. Det kom inget kylvatten trots försök på att kolla impellern flera gånger. Till sist hittade kaptenen felet: sjövattenpumpens lager var fastrostade och drivremmen slirade på skivan så det luktade bränd gummi. Vad nu? Bianca blev bogserad av grannens båt till sin hamnplats. Pumpen monterades loss och togs hem i garaget. Lagern var sönderrostade men pumphuset så bra ut. Ny pump tycktes kosta 6 - 8 tusen kronor. Nya lager och annat från Yanmar skulle kosta 1600 SEK. Mycket pengar tyckte båda kaptenen och rederiet. Kaptenen åkte därför till TOOLS/Momentum utanför Helsingborg med sina rostiga bitar och frågade om dom fanns i lager. Visst fanns dom. En kunnig liten tjej (kaptenen erkänner att han hade lite fördomar i början) mätte dimensjonerna på bitarna, kollade i sin dator, och försvann några korta minuter. Slutnotan? Till en kostnad av 321 SEK fick Bianca en "ny" pump och alla var jätteglada.



Rederiet stora glädje över sol och bikini byttes till förstämning idag. Ja det var på med ullen och regnstället. Säg det som vara för evigt! Vi kanske inte kommer längre än till Skanör! Vi är ju närma Kastrup :-)
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar