onsdag 15 augusti 2012

Bianca i Skåne - en etapp kvar

Bianca har under dagen tagit sig från Halland till Skåne och ligger just nu i Torekov. Dagens etapp blev 33 Nm med myssegling. Under morgonen en svag bris från öster som gav oss så där 4 - 5 knop för det mesta. Efter lunch drog det på lite och under en timme seglade vi upp mot 7,5 knop. En tysk Malö stack ut från hamnen just då kaptenen tänkte äta frukost. Det räckte för att förtöjningar blev kastat, kaffet hällt på termos och Bianca åkte efter. Väl ute såg vi två andra båtar som nog kom från Varberg. Tre tyskrar varav den ena var en stor Najad på sina dryga förtio fot. Det blev kapseglats förstås! Najaden som kom från Varberg var en bit längre ut och seglade med en snygg spinaker.

Bianca har inte andra segel än sin genua och sitt storsegel. Som tur var hade kaptenen dagen innan läst en bra bok om trim av segel och även testat lite. Det kom gott med idag. För att få kraft i spinakern fick tysken lägga kursen lite länger väster än vad som var riktning mot Torekov. Bianca hade enbart en spribom med dåligt mastfäste att parera med. Kaptenen tog fram spänband från Biltema, surrade mastfästet och satte spribommen för en plattläns. Det var inte mycket vind något tysken drog fördel av med sin digra spinaker. Bianca fick efter någon tid se aktern på tysken...

Stora Najaden kom om oss, men vi hade en plan...

Men som tur var: varken tysken eller vi hade tänkt oss till Danmark, så efter ett par timmar valde kaptenen att lägga om kursen för bidevind mot Torekov och ta ned spribommen. Det är lit arbete när man är ensam ombord och under tiden förlorade vi än mer till tysken, men när seglen åter trimmades sköt Bianca fart. Det roliga var att även tysken hade AIS transponder ombord så kaptenen hade stenkoll på tyskens hastighet och det visade sig att nu var Bianca på bättre kurs och nästan lika snabb. Tysken - som var på väg mot Danmark - blev tvungen att ta ned sin spinaker och få ut genuan. Det var nu det gällde. Äntligen lika vilkor! Under seglingen som följde var Bianca i snitt halva knopen snabbare och drog pent ifrån. Malön som åkte innan frukost hade tagit sig en bra bit längre fram, men även den fick känna Biancas målmedvetna bogspryd närma sig akter ifrån.

Vid tretiden tog vinden sakta slut. Tre seglare gled nu över en slät havsyta med en fart av 1 - 2 knop. Ingen ville vara först att starta motorn, men det blev Najaden till slut. Med 12 Nm till Torekov och kamp om lediga hamnplatser var det för Bianca bara att dra igång Yanmarn. Även nu var vi snabbast!

En kanondag för kaptenen som nöjd kom först till Torekov, hade tid att kolla lediga platser, och välja den bästa!

En besegrad tysk anländer Torekov dryga halvtimmen efter Bianca.

Nu är det att vänta på Rederiet som kommer för middag. Kan hända tar vi ett dopp i sjön innan vi äter.

Kaptenen har just varit och kollat tyskens båt. Den var 36 fot.... Där ser man hur fantasin kan dra iväg. Bianca är 37 fot så det tar segern ned ett knäpp, men ändå...

4 kommentarer:

  1. Så ska en slipsten dras,bra jobbat!!. Jag antar att det var därför vi höll på att trimma seglen på väg över till Göteborg. Det var alltså ett träningsläger om utifall det skulle bli racing.

    Ha det bra hälsar byssglunten.

    SvaraRadera
  2. Tack kapten, rederi och besättningar för underhållande logg under resan med många
    fina bilder. Den dagliga rapporten har lästs som första inslag varje morgon. Inte ens OS kunde konkurrera med den ordningsföljden. Kanske "croissanter" i stället för havregryn nästa år?
    Tarns sjödistrikt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att vi har fått uppmärksamhet från Tarns sjödistrikt och vi tackar för det generösa erbjudandet om fri hamn avgift nästa sommar

      Radera
  3. God tur hjem siste biten etter en fantastisk flott tur for meg som bare har lest.
    Regner med at vi ikke kan følge Bianca på nett i helgen, men finner vel andre båter som vi kan underholde oss med når vi i kveld igjen sitter og glor utover havet mot Koster.

    Klemmer fra søstera

    SvaraRadera