torsdag 9 augusti 2012

Gästbloggare på Bianca


Nu kanske ni som följer bloggen undrar hur det egentligen är att vara gäst ombord på Bianca? Hur det är att leva tätt och följa  Kapten och Rederiet på nära håll? Babords Fredrik och Styrbords Karin har fått den äran att gästblogga idag. Och vi tänkte ge er alla svar.

Rederiet och Kapten i öm omfamning
Lysefjorden
Det är fantastiskt att vara ombord på Bianca och få uppleva den Norska skärgården och umgås med Kapten och Rederiet. Kapten är morgonpigg, alltid först upp och lagar den perfekta starten på dagen, som ni vid det här laget vet är gröt. Han är vår stora trygghet ombord! En riktig sailorboy (fast han går omkring i rosa t-shirt som det står DRÖMPRINS på!). Ja han styr Bianca med stort lugn och en lugn kapten ger en lugn bestättning! 
Vi seglar med Bianca!
Rederiet är en van organisatör och delade in oss i våra arbetslag Babord och Styrbord. Ibland kan mindre konflikter uppstå inom arbetslaget eftersom den yngre besättningen brukar millimeterrättvisa. Då kan det ta lite tid att reda ut vems tur det är att torka disken. Rederiets praktiska båtregler skapar en god stämning, om man håller sej till dem vill säga. Här följer ett axplock:  inga skor i Salongen, pumpa 10 till 15 pump i toan (beroende på storlek), använd svängläge på spisen så att den guppar med vågorna. Slösa inte på vattnet. Inte heller på gasen. 

Bianca är en fantastiskt fin båt och hon klarar lätt av att ha 7 ombord! Hon är snygg som attan och seglar som en gudinna! Hon gör sjölivet härlig och vi njuter.


BabordsOlle i masten
Gästvänligheten ombord är stor. Våra värdar lämnade sin stora fina akterhytt till de 3 yngsta besättningsmedlemmarna för att flytta in i förpiken. Om natten stängs dörren dit in och vi har ingen insyn. Kapten är väldigt diskret av sej. Härom natten skulle han ut och kolla förtöjningen, lite diskret ålar han sej ut genom en lucka i taket (!) för att inte störa de sovande i salongen. Tyvärr så tog vinden tag i luckan och .... ja vi sov inte längre!
Så till dagens strapatser eller vi börjar med en snabb recap av natten: Kapten och Rederiet ville träna besättningen i nattsegling i hård vind och duktiga vågor. Fast Bianca var som tur var förtöjd i bryggan. Hamnguidens information om att hamnen vi la till i igårkväll både skulle ha dusch och vara lugn var mer än väldigt missvisande, inget stämde! Rederiet utnämde därmed Östhusvik till Norges Sämsta Hamn!


StyrbordsFrida i det blå
Tidig uppgång blev det därför och direkt iväg utan frukost bar det. Frukost till havs, men Kapten blev våldsamt förvånad när vi skulle servera gröten vid rodret och han utbrister Gröt, jag trodde det skulle bli ägg och bacon! Vad hade han fått det ifrån? Nä det blev Gröt idag igen om än med betyget något osaltad.

Innan Styrbordstjejernas morgonkökstjänst var klar så hade det också bakats en citronsockerkaka. Vi hoppas att Babordskillarna kontrar imorgon!
StyrbordsEllen greppar masten


Målet för dagen var Lysefjorden, den sydligast fjorden på västlandet med den mäktiga Prekestolsklippan som huvudnummer. Som ni kan se av bilderna var det våldsamt vackert! Under Preikestolen intogs den fantastiska Citronsockerkakan och sen hissades den yngre bestättningen upp i masten med Preikestolen som bakgrund!
Styrbordstjejerna med sin nybakta citronkaka
Babordsgänget låter sej väl smakas
Hela den långa fjorden delade vi med ytterligare en segelbåt, linjetrafikbåten med det gulliga namnet Ölen, en sightseeingbåt och på slutet ett Holländskt kryssningsfartyg (oj så många som vinkade till oss!). Så vi hade i princip fjorden för oss själva.
Kapten och Rederiet hade sett ut en fin liten hamn i fjordens mynning men vinden stod på för mycket och vi hade inte lust med ytterligare en "nattsegling". Nästa hamn var två timmar bort och nu hade vinden ökat och det var nästan kuling och vi var superhungriga! Så i hård vind och höga vågor lossar Rederiet spisen till svängläge! Raggsockorna fick slängas av när hon inte klarade av att stå still och cous cousen flög. Rederiet blev arga kocken (enligt BadbordsOlle) men fixade ihop en fantastisk korvgryta. Så när vi väl kom i hamn i Jörpeland så var vi mätta och belåtna. 49 Nm lade vi bakom oss idag, rekord för oss!
Kapten, Rederiet och Bianca ni är bäst - WE LOVE YOU! TACK så här långt och vi ser fram emot ytterligare en dag ombord imorgon! Kram!


Så fina bilder ni tar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar