torsdag 14 juli 2022

Fiske, fiske, fiske

Rederiet er en lidenskapelig fisker som stiller krav til utrustning och det är svårt att vara en lidenskaplig fiskare när havsspöt sagt tack och adjö. 



Kära Kaptensfavoritaffär, tack för denna gång men nu köper vi ett nytt spö. Derfor ble det en tur til en spesialforretning i Sandnessjøen på förmiddagen. To nye stenger med sneller. En for havfiske og en for kast. 


Ja ni läste rätt vi köpte två spön!! Chockad gick Rederiet ut ur affären och trodde Kapten fått en tegelsten i huvudet för han är vääldigt ekonomisk av sig. Wow nu jäklar skulle det fiskas!! 

Först skulle Bianca tuffa ut och se om det fanns ny gas att inhandla så det fortsättningsvis kunde serveras mat ombord, men det var ett för bökigt projekt att förtöja så Bianca tuffade ut tät följd av Hurtigruten som passerade med en mycket högre hastighet än Bianca någonsin kan drömma om. 


Ja sa Kapten då tuffar vi ner mot Brönöysund och så kan Rederiet få prova sitt nya spö. Ja sitt spö, för det blev raskt en födelsedagspresent, sa Kapten i en utpust. Åhh tack snälla, det var en fin förtidig present. 

Förberedelserna tog fart och snart var linan monterad och diverse krokar, lämplig på plats och Rederiet gick ut och släppte ut ca 100m lina. 
- Viktigt att du når botten och sen vevar upp lite, sa Kapten. 
Ok, men det gick inget vidare för den stora fiskkroken ytterst fastade på botten dvs bottennapp och Kapten fick fram handskar och drog till slut upp krokarna. 

Här hade nog fiskarna tagit semester.



Bianca seglade, ja vi har haft finfin vind idag och seglat tills det var dags igen att försöka fiska. Då gick det nya spöt sönder!!! En liten plastgrej bröts sönder som reglerar när man ska stoppa och släppa ut mer lina. Vad gör vi nu? 


Kapten plockade delar från gamla spöet och monterade på det nya. Då gick det ganska bra. En liten torsk fick Rederiet på kroken men den fick snällt hoppa tillbaka i havet och sen fastnade krocken igen och nu fick den tyvärr stanna i djupet. 

My stein i havet idag. Ikke rart Rederiet fikk båttennapp.

Fiskelyckan infann sig inte alls idag. Istället för färsk fisk serverade Kapten Lappskaus med mors hjemmebakte flatbröd med smör på. Gott det också när man varit ute på havet hela dagen och det är lite ruggit, blåsigt och lite kallt. 


Bianca hamnde på en ö som heter Vega ikväll och där blir hon liggandes till lördag för det ska blåsa småspik och regna.


Kapten navigerade bland alla stenar och skär på ett förträffligt sätt och ett gott samarbete ledde till en finfin förtöjning i blåsten. Kapten är så nöjd med sitt Rederi och berömde henne för snabbheten vid förtöjningnarna. 


Då Bianca blir liggandes vid kaj imorgon, då det för övrigt är Habour Master of Tarns fördelsedag, planerar Rederiet att ta med Kapten på Vega Verdensarvscenter som ligger granne med Bianca.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar