tisdag 19 juli 2022

Matros Folke fyller år och full fart mot Trondheim

Bianca tog en vilodag igår. Väderutsikterna visade för mycket vind och för stora vågor för att lämna Rörvik, för etappen söderut går i ett ganska utsatt havsområde som man inte leker med. 

Matros Folke fick långa promenader när Rederiet inspekterade Rörvik som är en fin liten stad. Väderapparna har gått varma för att se om och när vindarna lägger sig.


Kapten tog kontakt med Sjöräddningen som låg vid sidan av och hörde hur läget var där ute på det stora havet. "Är du sjövan?" frågade sjöräddningen. Kapten svarade jakande. Då är det inga problem. 

Hamnen har fyllts på med båtar som ska söderöver och inväntar lite bättre väder. Svenska, italienska, tyska, norska segel och motorbåtar i en salig röra med ett gemensamt att alla älskar havet och båt. Det är fantastiskt hur trevligt det är i en hamn med småprat på kajen. På en motorbåtarna,som hade inköpts i Tromsö och på väg ner till Ålesund, berättade den kaptenen att han förlist med en annan motorbåt, som han hade köpt 3 dagar innan, utanför Stadt. Tur i oturen var sjöräddningen honom hack i häl så han blev uppfiskad. Väldigt dramatiskt då han också berättasde att han inte kunde simma trots han varit på sjön hela sitt liv. Vid det dramatiska tillfället hade han flytväst och allt gick bra. 

Det blev en filmkväll med hamburgare till middag. Filmen kommer inte att vinna en Oscar men Kapten och Rederiet var ändå nöjda. Hamburgarna är gudomligt goda och kan varmt rekommenderas för de som tar sig till Norge. 


Morgonen kom med mycket bättre väder än apparna hade angett. Gas till matlagningen skulle inhandlas, Matrosen skulle luftas och Kapten kastade loss på egen hand medans Rederiet tog en promenad genom Rörvik med Matros Folke som fyller 6 år idag.


Matrosen blev firad med en norsk karbonadkake (platt köttbulle) i sin mat på morgonen och Rederiet inhandlade två jordgubbsbakelser till övriga besättningen. 


Det blir nog en lång dag idag så Yanmar kommer få jobba på då det är rakmotvind. 

Kapten har sikte på Stokksund, där för övrigt Rederiet höll på att bli lämnad för 10 års sen då det blåste förskräckligt mycket. Kapten skulle tanka och när det var klart ropade Kapten "hopp ombord" varpå Rederiet skulle vara vig och hoppa upp på Bianca men fastnade med ena benet på relingen samtidigt som Kapten använde bogproellern för att ta sig ut från bryggan i den hårda vinden. Rederiet insåg snabbt att hon var varken vig eller stark nog att hoppa om bord men lyckades få ner benet igen, inte dratta i havet och fick se Bianca segla iväg. Hon kom ombord på andra försöket. 

Det ska tydligen bli lite sol och värme idag dvs mer är 13 grader idag och det ser hela besättningen fram emot.

Det blev en skumpig historia med stora låånga vågor och mycket orent vatten. Matrosen var inte så förtjust men han har verkligen fått sjöben och la sig akterhytten för där gungar det minst. Sol och ganska varmt men inte som värmeböljan i London där Habour Masterns of Tarn bor. Det heter värmerekord på över 40 grader. Inte kul i en storstad. 

 Idag fick Kapten ett trevligt telefonssamtal från sin äldsta son som berättade att han nu är helt klar med sina juridikstudier med mycket fina betyg. Kapten och Rederiet ska fira ikväll när Bianca är förtöjd med två ankardrammar. Så stolt över sin son. 

Då StyrbordsKarin och BabordsFredrik mönstrar på torsdagmorgon utanför Trondheim får Bianca ta några lite längre seglatser och idag är en sån dag. 


Runt klockan 18 hittade Kpaten en liten hamn där Matros Folke fick sniffa och idag tog besättningen tid och åt kvällsmat innan det var dags att gå nästa sträcka till sluthamnen. 


Kapten stod för kvällsmaten och det är tur Rederiet är en labrador dvs äter allt och alltid för mycket. Det blev brun lapskaus med Mors hjemmebakte flatbröd. Tja mer norskt kan det ju kanske inte bli förutom fårögon som också är en annorlunda delikatess. 


Passerade Halvikkula som är Nordeuropas största grotta och kan rymma Nidarros domkyrka i Trondheim när Bianca lämnade hamnen där kvälssmaten intogs.

Spännande att komma in i olika hamnar. I den här hamnen var fullt med män och några enstaka kvinnor, en stor buss från Tjekien och himmel och hav vad dom fiskade och rensade fisk så när Bianca seglade ut var det fullt slaggsmål på himlen av måsar, havstrut och .. en havsörn som blev bortjagad.
 



4 kommentarer:

  1. Former harbour master in Tarn, promoted harbour master in Arun, proudly running out in the English Channel, is happy to report that he has survived the present heatwave without any difficulty due to low local temberatures during the night. No cases of heatstroke reported from the river. Pleased to hear that deckhand Folke had a nice birthday and that the Captain now is legally protected in his homecountry. Could come in handy when the Norvegian customs finally decide to check his Swedish boat for wisky, aware of his many visits to small, little known, islands in the outer archepelago along the Norvegian coast, not once but twice. Certainly as stated by the captain before the trip, an adventure! Give the new solicitor best regards and wish him good luck with the defence.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Congratulations to the promotion Habour master in Arun. Good to hear everything is okay in the heatwave. C

      Radera
  2. Vilken enorm grotta!😱 /J Lo

    SvaraRadera