fredag 8 juli 2022

Tack Lofoten för denna gången.

Fördelen med att segla är att man har inga tider att passa. Fördelen med att segla i Nord-Norge denna tiden på året är att det är ljust hela tiden. Nackdelarna tar vi en annan gång. Som vanligt la Rederiet och Kapten en plan som höll till eftermiddagen. Vinden minskade och det kliande i besättningen att lämna Svolvär och börja ta Bianca ner för kusten. Vädret har inte tillåtit att Bianca seglade längs med Lofoten och sen över Vestfjorden så Kapten tog ett beslut att vi ska gå över där det var som smalast och sen segla inomskärs. Ut en snabbtur med Matros Folke och sen släpptes förtöjningarna. 


Besättningen var medvetna om att det kunde bli stökigt när vi väl var ute till havs men det gick över förväntan. Men sommarvärmen har tagit paus. Mössa, vantar, ullställ och full seglarställ åkte på.


Gick rakt över med sikte på en liten hamn där färja och snabbbåten till Svolvär går ifrån Skutvik. 


In i dimman och en fjord som var 660 m djup. Vackert med dess alla gråa färgnyanser. In kom vi och det var en riktigt stor gästhamn... 6 båtar får plats och vi knep den sista. När Bianca närmade sig bryggan kom samtliga kaptener ut och hjälpte till att förtöja. Det är så fint att se hur alla hjälps åt när man är på sjön. Inatt har det blåst rejält och öst ner. 


På morgonkvisten fick Kapten i uppdrag att ta Matros Folke på land medan Rederiet hade möte med sin kollegor. Matrosen och Kapten var borta i en evighet och Rederiet trodde att Kapten gått för att se var Kapten med fam tältat för väldigt många år sen men som Rederiet nu lärt sig pratar Kapten med lokalbefolkningen eller andra Kaptener om tex el i båt, hur skulle kusten sett ut utan kustbevakningen eller rekommendationer om hamnar etc. 


Besättningen blev idag rekommenderade att inte gå vidare utan ligga still. Fint sa Rederiet till Kapten, då blir det lite mer jobb idag. Sen hände det som inte får hända någonsin men framför allt inte på en båt. Rederiets dator sa plötligt morsning och good bye. Kontrollerad panik uppstod och Rederiet tänkte många lösningsfokuserade tankar. Men tack och lov fanns en fin karl i andra änden av telefonen som hjälpte Rederiet att få igång datorn igen. En lättnandes suck! 


Vad gör man när man ligger still.. tittar på dåliga filmer, jobbar, fixar med div tekniska problem, städar och längtar tills det blir uppehåll så det går att gå ut eller att det är dags för middag.

4 kommentarer:

  1. Ohoj Bianca. Reseberättelserna från din seglats har förnöjt väldans.Tack tack. Vi önskar dig goda vindar när du nu har hemmahamnen som slutdestination.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anders Hälsn. Kapten och Rederiet

      Radera
  2. Håller tummarna att det blir passande väder för att segla vidare inom kort. Kram J Lo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sol är här igen Hälsn. Rederiet

      Radera