lördag 4 juli 2015

Fair Isle - en stor sten i havet

Om ni tittar efter Shetland och Orkney på google map verkar det vara öppet vatten mellan de två ögrupperna. Men zoomar ni in dyker det upp en liten ö mitt i mellan vid namn Fair Isle. Ditt gick vi nästa dagen, en distans på 41 Nm.
Under längre överfarter brukar kaptenen låta besättningen
vila ut sig mellan vakterna...
Vi ankom på kvällen, seglade mellan en stenmolo och en stupbrant klippvägg och in i ett lite hamnbassäng. Mycket nöjda förtöjde vi och kokade en soppa för kvällen. Ankardramerna satt perfekt efter soppan som gick ned med några glass vitt vin...

Hamnen på Fair Isle.
Nästa dag var det dags att titta på denna speciella ö med sina åttio invånare. Här finns en fågelskådingsstation och övrigt fastboende som för det mästa lever av sina får, en lite butik, ett kapell och en flygplats!

Vi kände oss iakttagna när vi gjorde oss bekanta med Fair Isle.
Dom tittade på oss och vi tittade tillbaka...

Vi hade tur och råkade träffa på en trevlig ung kille som tittade efter sina humrar han hade i en bur vid kajen. För 20 pund kokade och levererade han en riktigt bjässe av en hummer som vi delade till lunch. Nykokad hummer får man inte varje dag! Därför avvek kaptenen från den mycket goda regeln att inte låta besättningen njuta av alkoholen innan eller under en seglats. Det blev ett glass vitt vin till detta fantastiska måltid.

Kaptenen fick kämpa med hammare och tång för att ta sig
genom skalet.
 Efter lunch kastade vi loss och fortsatte mot Kirkwall på Orkney.
  

1 kommentar:

  1. Vi följer bloggen noggrant från ett ohyggligt varmt Mallorca. Ha det riktigt bra, hälsa Cecilia när hon ansluter. Suss o Lelle.

    SvaraRadera