söndag 29 juli 2012

Hur man angöra en brygga....och tar sig därifrån.

Vi vaknade till de sista dropparna med regn, kollade ett mörkt, tjock molntäcke, men innan vi hade ätit frukost började det spricka upp och mera regn blev det inte idag. Men det blev mera vind än våra vänner meteorologerna hade lovat och lite problem fick vi. Vi var tvungna att tanka diesel inför en lång dag med motvind enligt yr.no och motvind det fick vi de förste timmarna. Men tankningen blev en lite historia för sig.

Det var trångt och krångligt och självklart låg vinden rätt i den lilla fjuttbryggan. Att komma in var inte det svåraste. Rederiet kämpade tappert på land, lite frustrerad över att skepparen inte förmådde att skrika korta, tydliga order, men det är inte så enkelt att byta från att inte få lov att ge order till ett läge där det krävs att man skriker order. Fattar ni?

I alla fall: det var ett fjuttställe. 
Vi fjantade med slangen, hade svårt att bedöma om det snart var nog, och självklart när vi precis valde att släppa pistolgreppet för att avsluta bubblade dieseln full av bubblor upp genom röret, ut på däck och ned i sjön... Skepparen fick diesel på hakan och hela förmiddagen smakade kaffet och annat av avgiftsfri diesel.

Nu var det att ta sig därifrån... Planen var att släppa oss varsamt akteröver mellan två bryggor, få Rederiet ombord med ett tigersprång och ge full fart fram på propellern så vinden inte pressade oss in i bryggan och mot land....

Det började bra. Rederiet styrde med fast grepp bogen på Bianca, manövrerade oss runt yttre hörnan på  bryggan och tog tag för att hoppa ombord. Men lilla stegen i bogsprydet var nu för långt ute till att Rederiet fick foten på, försökte i stället snabbt att sätta foten på relingen, ungefär i skulderhöjd, ett moment som inte såg ut att sluta bra, slapp taget, balanserade rumpan in över bryggkanten, och bärgade sig från att trilla i vattnet.

Nu var Skepparen ensam på Bianca och Rederiet stod kvar på Bryggan. Skulle man skrika någon sorts order??? Eller tänka ut en plan med fara för att verka inte bry sig??? Fokusera på att inte skada båten och tänka på Rederiet i andra hand??? Mycket svårt!!!

Det blev att gå upp mot vinden, stanna propellern, släppa Bianca lugnt akteröver och sidlänges med vinden och hoppas på att träffa bryggan på bästa möjliga sätt... Vi gled akteröver, bumsade i bryggan, skepparen gav en kort och tydlig order:
"Kliv om bord!".
"Du small rätt i bryggan...!"
"Skit i båten och bryggan! Kliv ombord!!!!!"

Och självklart la bogpropellern av när den behövdes som mest. På bryggkanten var en svart plastlist satt på som fender. Det var bara att ge gas, glida på svarta plasten, hoppas att det inte repade i Biancas vita gelcoat, komma därifrån och sätta kurs söderut.

Fick vi bild på något av det som hände? Nej, det glömde vi.... igen....

Seglade några timmar...upp i 8 knop med bidevind. Härligt!!!

Men det blev en underbar dag och skepparen bakade bröd för att balansera psyket.


Kommer att bli italienskt lantbröd.


Det ska bli bra väder närmsta dagarna så vi funderar på att svänga ut i havet till yttersta öarna...
Ni får kolla in senare och se vad det blir till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar