torsdag 19 juli 2012

Sommarens varmaste dag på havet!

Bianca i Lofoten!


Kapten och Nisse utan mössa!


Idag har det varit helt fantastiskt väder på på land och på havet! En ulltröja mindre än vanligt! Besättningen funderade på om vi verkligen behövde ha mössa på oss.
 
Den finaste seglingen under hela turen till nu har varit etapperna Svolvär - Ballstad och från Ballstad mot Å längst ut i Lofoten, i alla fall så långt det går att åka med bil. Längst ut i vad som kallas Lofoten hittar vi ögrupperna Väröy och Röst.


Bianca förtöjd med en svensk kompis, en Malö från Orust

Dit kommer man endast med båt eller med flyg. Röst är viden känt för kvaliteten på sin torrfisk som fångas i vintermånaderna januari - mars. Torsken som kommer till Lofoten för att spela/gyta, fångas, avlägsnas huvud och inälvor, hängs på gäll för torkning i friska luften, tas in i ett luftigt bygg för eftertorkning under sommaren, och är klar för marknaden sent på hösten. Av torrfisken får vi världens bästa lutfisk, och längre söder i Europa, baccalao. Här i Å finns ett "torrfiskmuseum" för dom som vill se hur det hela går till.

Torkat torskhuvud utanför "torrfiskmuseet".


Torrfisk av torsk under tak för eftertorkning under sommaren.


Lite av Lofoten innan vi kommer till Sörvågen i Moksenes kommun.



Från en lokal fiskar har vi fått tips om var vi kan hitta lite stora fiskar i morgon, på väg mot Röst. Det ser vi fram mot....











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar