torsdag 5 juli 2012

Nord-Tröndelag på höjd med Umeå

Vi lämnade vår mysiga hamn 10:30 och mötte våra vänner hvalarna redan efter fem minuter. De kom simmande och pustande längs med landet och vi stannade motoren och gled in mot dom. Roligt att iakttaga några minuter innan vi satte kursen ut fjorden mot öppna havet. Rena lakan och ren kapten gav en otroligt god natts sömn. Kaptenen är som sig hör och bör först vaken på morgonen, något som resulterar i havregrynsgröt!!! Först på spisen bestämmer menyn. Vi har börjat på andra storpaketet nu :-)
Idag kommer vi att passera gränsen mellan Nord- och Sör-Tröndelag. Vi är reda på höjd med Umeå och har seglat omlag 800 Nm, fast det mesta för motor. Vi räknar en snitthastighet på 5 Nm i timmen och en Nm är 1,8 km. För de som för det mesta åker bil är det inte så fort och långt när man tänker på att Bianca har varit under vägs i snart fyra veckor. Ombord är vi jättenöjda!

Även idag är vädret fint: lett sörlig bris, sol och fortsatt lite kylig i luften men vi är alla i shorts. Lunchen idag var lyxig och osund: pannkakor med römme, sylt, kanel, brunost, smör (lite valfritt). Andra kocklaget får stort beröm. Allt väl på Bianca just nu.

Gjorde nya 40 Nm idag och förtöjde i Utvorda, ej lita hamn innan Folla, ett öppet havområde i Nord-Tröndelag innan Rörvik. Vi ska till Brönnöysund i Nordland senast söndag kväll och nu bjuder meterologerna på lite kulingvarningar fredag kväll, lördag, och kan hända lite ruskigt även söndag.

Vår plan är därför att gå ut i morgon bitti med destination Rörvik där vi tankar och fyller vatten. Vidare till Leka där det finnes en bra hamn på östra sidan. Från Leka är det endast 25 Nm till Brönnöysund och vi har koll på läget oavsett väder.

Det blev kvällsfiske i dingen. Makrill, torsk och sei. Nina fick stora torsken. Mycket nöjd med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar